Alexise Duchêne, inicialment jugadora de tennis, va començar la seva transició a padel al costat de la seva parella Charlyne Tonda. Ens explica com va poder passar del 97è al 13è lloc del rànquing francès en només dos anys.

La seva història amb el padel

“Tot va començar una mica per casualitat el 2019. Els amics de la meva parella eren aficionats du padel i el va convidar a unir-se a ells per a un joc. Em va proposar que l'acompanyés i, essent tenista, vaig aprofitar l'oportunitat per descobrir aquest esport. Després, encara vaig continuar jugant a tennis, vaig practicar padel veritablement oci. Ens reunim un cop per setmana per intercanviar unes pilotes, amb un esperit purament lúdic. Després va haver-hi el COVID el 2020, que va alterar els meus hàbits esportius i, com a conseqüència, el meu retorn al tennis va resultar complicat.

Vaig començar a jugar a tennis als 5 anys, i després em vaig dedicar molts anys a aquest esport. Havent arribat al rànquing de -15, puc donar fe de la inversió i el rigor que això requereix. Tanmateix, amb el temps, em vaig adonar que ja no em trobava en aquesta disciplina. La vida matrimonial i les responsabilitats que la comporta han dificultat mantenir un compromís tan intens, sobretot amb viatjar sol cada cap de setmana. El tennis, malgrat les seves alegries, pot ser un viatge solitari, i a poc a poc em vaig adonar que ja no en volia. Com a resultat, a poc a poc, em vaig girar cap padel. Aquesta transició es va produir gairebé de manera natural, i per a la meva gran sorpresa, el padel va començar a agradar-me realment".

Del 97 al 13 de francès en dos anys

"Vaig començar a jugar el desembre del 2022 al costat de Charlyne Tonda, que encara avui és la meva parella. Crec fermament que aquesta col·laboració és la clau el meu ràpid progrés. En efecte, el “repte de padel”, que també és un dels seus punts forts, rau en el fet que la inscripció als tornejos depèn de la classificació conjunta de la parella. 

I tenia un rànquing que no era gaire alt i, mentre no tingués un company que tingués una bona classificació, vaig entrar relativament lluny als tornejos i ràpidament em vaig enfrontar a les primeres capes. I des del moment que vaig estar amb Charlyne que estava molt ben classificada, vam poder entrar als tornejos amb més facilitat i tots dos progressar. Abans de jugar amb ella, amb el meu rànquing, no encaixava ni a la P2000, i ara estem cap de sèrie!

Crec que el que he trobat al padel, es tracta de passar-ho bé, compartir moments amb la gent que estimo. La Charlyne s'ha fet amiga, també entrenem molt amb la meva parella. Per a mi és més gairebé el fet de divertir-me el que em va fer progressar. Vull jugar tot el temps, és molt divertit!"

Les seves àrees de progrés?

“Crec que hauria de formar-me amb professors. Quan vens del tennis, encara tens unes bones bases, encara que només sigui sobre la marxa, i és una mica un parany perquè tens la impressió que no necessàriament tens massa necessitat d'entrenar. Mentre que quan entres al Top 20, si no entrenes, ja no hi arribaràs. 

No tinc entrenador que em segueixi, no tinc preparador físic, no tinc preparador mental. Treballo al costat del padel, i la Charlyne també, així que no tenim molt de temps però juguem molts partits junts. Tenim la sort de viure més o menys al mateix lloc i entrenem com a mínim dos cops per setmana junts”. 

El futur amb Charlyne

"Vaig quedar-me amb Charlyne, ni tan sols és una discussió. Tots dos hem evolucionat molt junts. Va ser "prou amable" de rebre'm amb la meva classificació inferior a la seva i ens portem molt bé dins o fora del camp. Francament crec que tenim molta sort d'haver-nos trobat, ja ens coneixíem una mica pel tennis però el padel ens va acostar. Quan passem els caps de setmana junts, quan passem hores en transport per anar a tornejos, ens interessa portar-nos bé amb la nostra parella”. 

Alexise Duchêne i Charlyne Tonda

Els seus propers tornejos

“Anem a participar al P1500 a Bordeus i hem fet una llista de torneigs en els quals tenim previst participar junts. Inicialment, la idea era donar a tothom la llibertat de participar en altres competicions amb un company diferent. Tanmateix, sempre acabem jugant junts, el nostre vincle al camp és tan fort que ni se'ns acudeix la idea de separar-nos. Participem en tots els P2000 i P1500, sense oblidar els Campionats de França de Parelles i els Interclubs. També estem oberts a uns quants P1000, sempre que no estiguin massa lluny. La meva vida personal té un paper important en l'organització del meu calendari esportiu. Tinc una parella que té dos fills i que, evidentment, té un lloc important a la meva vida: no faig tot el que vull, no me'n vaig tots els caps de setmana”.

Els seus objectius 

“La meva parella és un gran fan padel, i junts seguim els tornejos FIP. Darrerament hem notat una presència creixent de jugadores franceses en aquestes competicions, així com de jugadores franceses que, tot i estar més baixes que nosaltres, també hi participen. Això ens va fer adonar que embarcar-nos en una aventura podria estar al nostre abast amb Charlyne. Tanmateix, gestionar-ho amb els nostres respectius llocs de treball representa un autèntic repte organitzatiu. Però per què no fer un FIP aquest any sempre que no estigui massa lluny.

La Charlyne i jo no som del tipus pretensiós, però assolir la 13a posició del rànquing francès ens porta naturalment a plantejar-nos noves possibilitats. Per descomptat, la idea de deixar la nostra feina no és una opció. És inspirador veure jugadores de la selecció francesa, com Jessica Ginier i Lucile Pothier, que aconsegueixen conciliar carrera professional i competicions d'alt nivell. EL padel ofereix aquesta oportunitat única de no haver de sacrificar-ho tot per tenir èxit, almenys a nivell nacional. No parlo aquí del circuit internacional, on el compromís ha de ser total, com Carla Touly, el recorregut de la qual és admirable, però comporta sacrificis.

Amb Charlyne, ens trobem a les portes del top 10 francès, i la idea de poder participar al curs de formació de l'equip francès comença a germinar seriosament a la nostra ment. Això representaria una oportunitat increïble per avançar encara més els nostres límits".

remerciements

M'agradaria expressar el meu profund agraïment a algunes persones clau que van tenir un paper essencial en el meu viatge. En primer lloc, un gran agraïment a Yannick Quignon, per presentar-me el padel. També he d'enviar una reflexió especial el meu company per ser tan apassionat i seguir-me en aquest projecte també li agraeixo Charlyne Tonda, per ser una parella i amic tan fantàstic. Finalment, m'agradaria donar les gràcies a la marca Wilson, el meu patrocinador. El seu suport material i la seva confiança en el meu potencial són actius valuosos.

Dorian Massy

Nou seguidor de padel, Em fascina aquest esport dinàmic que combina estratègia i agilitat. Trobo en el padel una nova passió per explorar i compartir amb tu Padel Magazine.