chez Padel Magazine ens agraden les grans històries i les trobades interessants. Vam tenir la sort de poder xerrar una estona Cecilia Baccigalupo, pioner de padel a l'Argentina des dels anys vuitanta.

L'excampiona del món i número 1 va tornar per nosaltres amb els seus inicis, la seva carrera i va confiar en la seva visió de la padel actual.

Número 1 durant gairebé 10 anys

Padel Magazine : Parla'ns dels teus inicis en el món de padel i com vas descobrir aquest esport?

Cecilia Baccigalupo : "Per fer-ho breu, vaig començar padel l'any 1986 quan estava de vacances a Punta del Este, Uruguai. Hi havia un camp a la platja on anava i em van convidar a provar aquest esport. Vaig pensar que era genial i vaig pensar que era per a mi. Tota la meva vida he jugat a tennis i sobretot m'encanta jugar a dobles. A més, vaig jugar a pilota basca, fet que em va permetre familiaritzar-me amb les parets.

Després vaig participar en la meva primera competició en categoria masculina perquè no hi havia prou dones i amb la meva parella la vam guanyar. Des d'aquell dia m'he convertit en el promotor de la padel femení al costat d'Adriana Costagliola. Em vaig posar en contacte amb el president de l'associació madrilenya i així va ser com es va organitzar el primer torneig femení l'any 1989.

Per mi des del principi el padel estava dedicat a tothom sense distinció. A l'Argentina va jugar tothom i va ser a partir dels anys 1990 que el padel va esclatar allà. Tant és així que vam poder comptar fins a dos milions de practicants alhora. Cada cop van néixer més tornejos masculins i femenins. Realment era un esport per a tothom. No obstant això, els preus i els contractes amb els patrocinadors van ser molt més avantatjoses per als senyors, però això no és cap novetat i ho veiem en gairebé tots els esports.

PM: Explica'ns la teva evolució al padel

CA: "Vaig començar a donar classes padel, també vaig ser professor d'educació física i vaig ser membre de l'associació de padel Argentina. Vam organitzar així amb altres professors la joventut del primer món. El 1989 també vam jugar i guanyar el primer Màster a Madrid amb Adriana Costagliola i tres anys més tard vaig guanyar el Mundial de Sevilla amb China Mazzuchi. L'any 1994 vam repetir la gesta a Mendoza a l'Argentina amb Adriana Costagliola i dos anys més tard vam aconseguir un tercer títol mundial a la capital espanyola.

Vaig ser el número 1 durant gairebé 10 anys. Em vaig retirar com a jugadora professional quan em vaig quedar embarassada, però he continuat molt actiu en el desenvolupament de la padel.

Després de tots aquests anys vaig decidir crear una fundació per a persones amb discapacitat intel·lectual, perquè puguin fer esport. Vam començar amb el padel i després hem afegit altres disciplines com el futbol, ​​el tennis, l'hoquei o fins i tot el bàsquet”.

PM: Per què padel explota ara i no abans?

CB: “Crec que el fet que el padel s'ha convertit en un esport una mica més televisat i divulgat a través de les xarxes socials ajuda enormement al seu desenvolupament. A més, és un esport força espectacular i agradable de veure. Els jocs són un autèntic espectacle. Per això m'agradaria donar les gràcies a totes aquelles persones que han afegit la seva petita pedra a l'edifici i que han fet el padel estar ara on és avui. El meu somni seria que aquesta disciplina fos olímpica."

L'atribut alt d'aquesta imatge està buit, el seu nom de fitxer és Diego-Maradonna-et-Cecicila-Baccigalupo-1024x576.jpeg.
Diego Maradona i Cecilia Baccigalupo

Unir-se per harmonitzar les regles

PM: T'imagines veure'l algun dia padel a Roland Garros?

CB: “Quan em van trucar l'any 1990 per desenvolupar el padel a França, vaig anar a Tolosa per un acte amb periodistes i esportistes. La persona que es va posar en contacte amb mi em va dir que si padel va enlairar a França, un dia el veurem a Roland-Garros. Trenta anys després vaig tenir la sort de poder assistir al primer torneig de Roland-Garros i va ser increïble."

PM: Per a tu, el que ha evolucionat en el padel durant els últims 20 anys?

CB: “Fins i tot aleshores les regles eren diferents. Quan jugàvem a Espanya o Argentina alguns punts de la normativa podrien variar segons el país, per exemple el servei. A Espanya els jugadors van servir a l'alçada de les espatlles, mentre que a l'Argentina no va ser així. Però vam aconseguir que tots poguéssim harmonitzar les normes.

A més, si fem la part física, els jugadors d'aleshores estaven menys preparats que ara. No donaven tanta importància a la seva preparació física com els jugadors professionals actuals. Afegim també que en aquell moment, els practicants van cometre més errors no forçats que ara.

Le padel avui és molt més tècnic i tàctic amb el viboras, bandejas o el "par3" que els jugadors aconsegueixen recuperar fora de la pista. No teníem un professor que ens ensenyés tots aquests aspectes.

Crec que cada pas del padel és interessant i que l'evolució és positiva. Avui podem assistir a partits meravellosos, entre els homes com entre les dones."

PM: Quina és la teva opinió sobre el boom? padel però també en els seus vessants més negatius com els conflictes entre circuits. Ja hi havia tensions a nivell institucional?

CB: “Per ser sincer, estic molt content de veure que el meu esport es converteix en una disciplina coneguda arreu del món. Pel que fa als conflictes sempre n'hi ha hagut però crec sincerament que tots hem d'unir-nos entre jugadors, associacions, circuits per créixer junts. És la millor solució per a l'esport."

PM: Què fas avui?

CB: “Visc a l'Argentina però desenvolupo formació arreu del món. Aquest any, per exemple, vaig estar a Milà i l'any que ve, molt probablement, seré a França i Espanya. M'agradaria molt viatjar a altres països on el padel creix cada cop més com Suècia o Qatar. Sóc un apassionat i vull poder transmetre tots els meus coneixements i experiència a tots aquests nous jugadors, siguin homes, dones o nens.

Però el que m'agradaria encara més seria aportar el meu coneixement padel a totes les persones amb discapacitat perquè també puguin gaudir del 20×10.

També m'agradaria afegir que obrirem una fundació a Espanya i que farem entrenaments i tornejos amb l'objectiu de donar els fons a aquesta associació.

Instagram: Fundació Baccigalupo

Sebastien Carrasco

Fan de padel i d'origen espanyol, el padel recorre les meves venes. Molt feliç de compartir amb vosaltres la meva passió per la referència mundial de padel : Padel Magazine.

etiquetes