basc Andoni Bardasco només té 30 anys, però fa uns quants anys va haver d'aturar la seva carrera com a jugador professional, després de ser el 25è jugador del món. En qüestió, un cúmul de ferides que va intentar superar desesperadament, però que va acabar superant els seus somnis d'infantesa, als quals es dedica la primera part d'aquest retrat.

El que ara es converteix en docència i organitzant pràctiques a l'empresa Padel Stuff ens parla d'aquells anys foscos i de com les lesions solen ser la part dels jugadors professionals.

► A Madrid, entrena amb Mieres i Lima

“Quan tenia 19 anys vaig anar a Madrid per seguir aprenent, formant-me i poder continuar la meva carrera. M'estava recuperant de la meva primera lesió a l'esquena, acabava un any al circuit professional. Em vaig adonar que necessitava més ritme a l'entrenament i un millor coneixement de la tàctica per poder jugar a nivell professional. Teníem un bon nivell, érem els millors del País Basc, però més enllà dels vuitens de final, no n'hi havia prou amb els jugadors que estaven al circuit professional.

Els meus primers companys d'entrenament van ser Juani Mieres i Pablo Lima, que en aquell moment formaven la parella número 2 del circuit. També em vaig incorporar a un equip de preparació física, perquè la meva formació es professionalitzés. Allà va ser on vaig descobrir com s'entrena un jugador professional i la rapidesa amb què passa, cinc o sis hores al dia. El partit anava molt i molt ràpid: a nivell mental també calia anar molt ràpid per prendre una decisió perquè la següent pilota arribava de seguida.

Quan vaig venir a Madrid, la formació no s'organitzava com avui, on hi ha grans acadèmies molt preparades per donar suport als futurs professionals en grup. Per mi va ser necessari trobar un entrenador particular i arribar a un acord amb ell, va ser més complicat que avui on tot està planificat i normalitzat. »

► Llàstima donar la mà als oponents

"Gràcies a aquests entrenaments, vaig assolir el meu millor rànquing el 2014, 25e lloc, quan tenia 21 anys. I va ser llavors quan vaig tenir la pitjor lesió que podria haver tingut. Vaig començar a tenir dolor al canell. Vaig seguir jugant, però cada cop em feia més mal. Vaig consultar metges però ningú no va trobar res. De tant en tant tenia una infiltració per alleujar el dolor i poder seguir jugant, però era un gran handicap tenir aquest dolor. Encara vaig jugar un any sencer amb aquests dolors. L'any 2015 encara vaig estar en la meva millor classificació durant bona part de l'any, però ni tan sols vaig poder donar la mà als meus oponents ni a la gent que vaig conèixer. Vaig dir “Hola, em dic Andoni”, però vaig intentar no donar-me la mà perquè no podia.

En aquell moment, vaig parar uns mesos per veure si s'anava, ningú no trobava res així que vaig tornar a jugar i vaig tornar a tenir dolor. Així que em van fer l'operació "a cegues", és a dir que el cirurgià no sabia per endavant què anava a trobar. Em vaig despertar amb un guix al voltant de la mà, un clau al canell i necessitava una llarga recuperació. »

► Després del canell, ambdós malucs

“Em vaig forçar molt, vaig aconseguir tornar a jugar però no al 100% perquè el meu canell no va tornar a ser el mateix. Quan vaig tornar a jugar, vaig fer un any no gaire dolent, jugant la pre-eliminatòria amb un portuguès, Diego Rocha, i vam acabar entre els 60 primers, cosa inesperada per a mi perquè em vaig sentir molt malament a l'inici de temporada. .

Però tenia una discapacitat, em feia mal la mà, no em sentia còmode jugant. Tot i això, a finals d'any, havia trobat un nivell acceptable, tenia la impressió de veure el final del túnel. Però després vaig començar a tenir problemes de maluc. Vaig patir molt de dolor, em vaig haver d'operar primer al maluc dret i després a l'esquerra. Aleshores em vaig dir que eren massa handicaps..."

Le padel és un esport que posa molta tensió al canell

► Amb dolor, el plaer de jugar s'allunya volant

“En aquestes condicions, no hi ha plaer en jugar, cada dia d'entrenament es converteix en un càstig i és molt dur. Ho fas perquè després de la lesió encara recordes el plaer que t'havia donat jugar abans, així que fas l'esforç, acceptes patir durant un mes, dos mesos, després sis mesos i fins i tot dotze mesos. Espereu que la diversió torni, però quan no recordeu l'últim partit que vau jugar sense dolor, es fa molt difícil continuar.

Crec que jugar així no és l'esperit de l'esport: no és possible tenir una carrera professional en aquestes condicions. Més enllà de l'esport, hi ha una vida, hi ha una família. Per exemple, m'encanta portar la meva filla a l'escola. Una cosa és no poder jugar, una altra és no poder anar al parc amb la teva filla perquè tens dolor. »

► Als 30 anys, encara dolor cada dia

“Fins i tot avui, encara tinc dolor cada dia, però s'ha fet suportable. Però quan tens un dolor insuportable, no pots sortir a passejar perquè coixes, no dorms bé perquè tens dolor, estàs de mal humor perquè no has dormit. Quan vas a veure un partit de bàsquet, m'encanta l'NBA, no mires el partit perquè et fa mal a tot arreu. Quan és així, no es viu: és una cosa que volia deixar enrere.

El meu cos potser no estava fet per suportar tant esport, per fer cinc o sis hores d'esport al dia, que és la mitjana d'una disciplina com la nostra. No vaig fer res que no fos normal per a un esportista de primer nivell, però malgrat això, el meu cos no va aguantar. »

Andoni i Inaki Padel Stuff
Andoni i el seu amic Iñaki Loredo aquí a la dreta

► Final de carrera als 25 anys

“Quan em vaig operar als dos malucs, la meva idea era tornar i jugar de nou. Per cert, part de la meva rehabilitació era tornar al terreny de joc. Però el cert és que sempre he tingut mal al canell, als dos malucs, també a l'esquena, perquè quan no camines bé, compenses i t'afecta l'esquena... Quan tens tant. dolor, no pots ser competitiu. Perds nivell i ja no pots guanyar-te la vida correctament. El procés va prendre temps, però devia tenir 25 o 26 anys quan vaig deixar completament. »

► La seva opinió sobre el circuit professional actual: "Em sembla monstruós jugar tant"

“Crec que jugar 35 o 40 tornejos en una temporada no és bo per a la teva salut. Espero que es resolguin els problemes i que trobem un arranjament que s'adapti a tothom, tant jugadors, organitzadors de circuits, marques...
Quan ho veig, em fa pena pensar que els jugadors han de jugar tant en una temporada: ho trobo monstruós. Això no només és dolent per als jugadors més grans –tot i que Bela, que té 43 anys, coneix bé el seu cos i els seus límits–, sinó també per als jugadors joves de 18 o 20 anys que no estan preparats. Potser el seu físic els permet molt a aquesta edat, però a la llarga, és perillós: els excessos que fas als 20, t'arrisques a pagar-los als 30 o als 40. No sóc metge, però crec que és perillós per al cos dels jugadors. »

Andoni Bardasco

► Com explicar la longevitat de Bela o Federer?

“Hi ha un element de sort, és cert, però aquesta oportunitat, has d'anar a buscar-la. La Bela, per exemple, va treballar molt. Crec que Federer també, encara que no tinc l'oportunitat de conèixer-lo. Lebron James acaba de batre el rècord de punts amb 38 anys i es troba en una condició física increïble. Són esportistes que ho han donat tot, és una cosa admirable. Però és cert que cal tenir una mica de sort, una genètica favorable i un seguiment mèdic adequat.
Si prenc l'exemple d'Andy Murray, el seu cos no aguantava quan tenia un talent monstruós, jugava d'una manera increïble. Ho va donar tot en la seva carrera, va tenir els millors preparadors físics però el maluc no va aguantar. Segur que va començar a tenir problemes anys abans que s'hagués d'operar, va afectar els seus resultats. Va haver de jugar i aguantar durant 3, 4 o 5 anys amb un dolor cada cop menys suportable. Sense ell, podria haver guanyat tant o més que Grand Chelem aquell Djokovic, mai ho sabrem... "

Andoni Bardasco

En el següent episodi d'aquest retrat, Andoni ens parlarà de la seva conversió a l'ensenyament padel, a casa seva a Bilbao.

Més informació a Padel Stuff AQUÍ

Després de 40 anys de tennis, Jérôme cau a l'olla de padel el 2018. Des d’aleshores, hi pensa cada matí mentre s’afaita ... però mai no s’afaita pala a la mà! Periodista a Alsàcia, no té cap altra ambició que compartir la seva passió amb vosaltres, ja sigui que parleu francès, italià, espanyol o anglès.