Nen de Bilbao, el basc Andoni Bardasco tenia 25e jugador mundial el 2014, però després va haver d'acabar prematurament la seva carrera a causa de les múltiples lesions. Amb només 30 anys (els va celebrar el 13 de febrer), ara s'ha convertit en la docència i l'organització de pràctiques a l'empresa. Padel Stuff.

A aquest entranyable jugador, que va ser el més jove que va jugar en un sorteig final del circuit professional, li dediquem un retrat en diverses parts. Avui ens centrem en el seu debut a la padel i els seus primers anys com a jugador apassionat i després professional.

► Els primers passos

"Vaig començar el padel uns 8 o 9 anys, a casa, al País Basc. Les vies no eren tan modernes i agradables com ara. En aquella època també jugava a futbol. Cap als 12 o 13 anys vaig haver de deixar de jugar a futbol només per jugar padel. Reconciliar els dos no va ser possible: feia tres entrenaments de futbol per setmana i partits cada cap de setmana. Tanmateix, quan vaig començar padel en competició, feia tornejos cada cap de setmana, primer a la meva regió però després competicions nacionals fora del País Basc. »

► Una derrota 6/0 6/0 que... el motiva

“Recordo molt bé la meva primera competició nacional, un torneig nacional de circuits FEP a Bilbao: tenia 10 anys i vaig treure un 6/0 6/0 a la primera ronda. És una cosa que no m'ha agradat molt, però que em va motivar a avançar i em va animar a treballar encara més. Em vaig dir que si tenia una nova oportunitat de jugar un partit així, volia almenys no ser més ridícul, no experimentar més aquesta humiliació. M'encanten els reptes, m'agrada perdre d'alguna manera, perquè t'empeny a tornar als entrenaments per millorar i no tornar a perdre la propera vegada. M'agraden els reptes, m'encanta provar coses que no sé com fer per intentar dominar-los. En aquell moment em vaig motivar, vaig començar a voler entrenar cada cop més. Vaig trobar molt bons entrenadors a Bilbao, gent que em va cuidar molt bé i em va ensenyar padel.

► Campió d'Espanya i del món als 12 anys

“L'any que vaig fer 11 anys, un jugador que m'havia vist jugar a Bilbao em va proposar que jugués amb ell en un torneig nacional de la FEP a Sevilla. I allà també vam perdre, però només a la final i en tres sets: res a veure amb una derrota 6/0 6/0 a la primera volta. Després, en el següent torneig, que va ser just a Bilbao, vam tornar a estar a la final. Això em va motivar a viatjar i a participar en cada cop més tornejos: vam obtenir bons resultats i a finals d'any vam guanyar el campionat d'Espanya de la nostra categoria i també el mundial en 12 anys. Em va empènyer a continuar, a jugar al circuit i, l'any següent, a intentar fer-ho també i encara millor.
Amb 14 anys, vam tornar a guanyar el campionat d'Espanya i el mundial. I el mateix després a la categoria de 16 anys, amb el meu darrer company en menors, Matias Marina, que després va passar a ser jugador professional. Però després d'això, una lesió a l'esquena em va impedir jugar el meu últim any al circuit de menors. »

Andoni Bardasco el 2016

► Primeres experiències amb gent gran

“Bastant jove, vaig començar a jugar al circuit basc entre sèniors, on el joc era molt tàctic. En aquella època, els camps eren de parets i no de vidre, les reixes eren flexibles i les boles pesades perquè tenim un clima humit. No tenia res a veure amb les pilotes brillants i ràpides que tenim avui, amb raquetes ara més potents. Quan jugàvem un partit al desembre, per exemple, era impossible guanyar punts ràpidament colpejant fort. Així que vam haver de fer un partit molt tàctic, amb molta estratègia. Em va motivar molt, perquè pràcticament cada cap de setmana jugava un torneig sènior. Amb 12 anys vaig perdre en 3a categoria, amb 13 en 2a categoria, i després amb 14 vaig guanyar el meu primer torneig de 1a categoria entre sèniors del circuit basc! A poc a poc, em va motivar per continuar. »

► Amb 15 anys s'enfronta a Belasteguin / Díaz

“L'any que tenia 15 anys, amb el meu entrenador d'aleshores, ens vam apuntar a la Copa Julio Alegría, un torneig de Padel Pro Tour (l'avantpassat del World padel Tour). Primer vam guanyar cinc partits de pre-classificació, i després vam passar per les eliminatòries fins arribar a la primera ronda del sorteig final. I allà vam conèixer Fernando Belasteguin i Juan Martín Díaz, el número 1 del món: per mi, evidentment, era un somni! Ni tan sols em vaig atrevir a saludar-los i donar-los la mà abans del partit. Encara recordo la partitura, però crec que aquesta vegada no és l'important d'aquesta història [riu].

Juan Martín Díaz Fernando Belasteguin Padel Glòria i passió
Díaz i Belasteguin van formar la millor parella del món durant 13 anys

Va ser un partit molt estrany, perquè eren tan superiors que semblava una exhibició. Ja no ens esperàvem sortir de la classificació i ens enfrontem a la millor parella padel de tots els temps, quan eren més forts. I aleshores estava molt nerviós, no teníem possibilitats de causar-los el més mínim problema. »

► El jugador més jove d'un sorteig professional

“Malgrat la derrota, jugar contra Bela i Díaz em va fer molt feliç. Vaig ser el jugador més jove que va jugar un quadre final al circuit professional, ni tan sols amb 15 anys. Van ser súper simpàtics i des d'aquell dia, he mantingut una molt bona relació amb la Bela. Crec que el padel té moltes possibilitats que el millor jugador de la seva història sigui Fernando Belasteguin, perquè és una bona persona, i no és només una imatge. Amb mi, sempre va ser més que amable. Sempre que necessitava alguna cosa, podia trucar-lo, em va ajudar sempre que podia. »

► Un premi en dotació de... 101 euros

“Les meves primeres experiències al circuit professional daten de finals Padel Pro Tour, just abans de l'arribada de World Padel Tour. Els premis no eren grans, però sí. Recordo que després d'aquest partit perdut contra Bela i Díaz vaig sortir del camp i l'àrbitre em va interceptar per donar-me el meu premi: 101 euros, un bitllet de 100 i una moneda d'un euro. Em vaig dir “molt bé, aniré al cinema amb els meus amics, però per a un jugador professional no serveix de res guanyar tan poc. Uns anys després, això va canviar, amb entre 300 i 500 euros per una derrota a la primera volta.

“Després d'aquest torneig de Bilbao vaig començar a jugar al circuit professional, però no tots els tornejos perquè havia d'anar a l'escola. En el meu setze any, vaig tornar a jugar taules finals, fins i tot arribant als vuitens de final al final de l'any, de nou contra Belasteguin i Díaz. Aquesta vegada, almenys, s'han hagut de forçar una mica. El marcador encara estava molt a favor seu, però la sensació era diferent.
Aleshores, amb 17 anys, vaig decidir jugar totes les etapes del circuit i amb força rapidesa vaig aconseguir integrar les taules finals sense haver de passar per les eliminatòries i les eliminatòries. Així, afortunadament, no vaig viure les dificultats de jugadors que mai arriben a la taula final. Malauradament, l'any següent em vaig lesionar l'esquena i vaig perdre la classificació perquè en aquell moment no existia el "rànquing protegit" en cas de lesió. Així que vaig haver de començar de zero l'any següent però vam aconseguir escapar de la classificació al juliol. Així que vaig evitar les preocupacions econòmiques: quan ets a la foto, tens un preu, tens patrocinadors i després, quan ets jove, tens poques necessitats econòmiques. »

► Convertir-se en un professional, un viatge aleatori i complicat

“Per ser professional, has de tenir sort. Al principi, has de tenir una mica de talent, trobar les persones adequades que et cuidin bé i t'ajudin. La feina dels pares en l'esport és trobar els entrenadors adequats que donin una bona base a un jove. Però jo no aconsellaria a un jove que tingués l'objectiu d'esdevenir esportista professional, perquè és una cosa realment complicada. Fins i tot fent-ho tot molt bé, només en poques vegades n'hi ha prou per convertir-se en un dels millors. He conegut molts jugadors joves molt bons, que s'han entrenat molt i no han arribat al nivell que somiaven o no han aconseguit guanyar-se la vida gràcies a la padel. Crec que el millor és gaudir d'aquest esport, gaudir de millorar, d'entrenar, de progressar. I si al final hi ha una carrera i un èxit com a professional, doncs està bé. »

En el següent episodi d'aquest retrat, Andoni Bardasco ens explicarà com, als 19 anys, es va traslladar a Madrid per continuar el seu ascens i seguir la seva carrera.

Més informació a Padel Stuff AQUÍ

Padel Stuff
Andoni Bardasco fa 30 anys dilluns

Després de 40 anys de tennis, Jérôme cau a l'olla de padel el 2018. Des d’aleshores, hi pensa cada matí mentre s’afaita ... però mai no s’afaita pala a la mà! Periodista a Alsàcia, no té cap altra ambició que compartir la seva passió amb vosaltres, ja sigui que parleu francès, italià, espanyol o anglès.