Entre Manu Garcia i el seu pala, la història d'amor dura més d'una dècada. Gairebé 32 anys, algú que divideix el seu temps entre francesos Padel Botiga, meu Padel Cec i Padel xp, s'afirma com un actor clau en el padel francès. La seva vida a Espanya, les seves experiències, la seva visió del mercat: descobreix la primera part del seu retrat Padel Magazine.

El descobriment d'un esport "increïble".

"Devia tenir 15 anys quan vaig conèixer padel, si no recordo malament. Vaig viure a Espanya i vaig jugar a tennis. No obstant això, havia rebut molt mals consells sobre el meu encordat i tenia problemes greus de "colze de tennista". Anava al fisioterapeuta dos cops per setmana, no podia jugar. Un dia, el meu fisioterapeuta em va aconsellar que jugués padel. El meu pare ja havia començat a colpejar una mica la pilota i finalment, em vaig curar el colze lentament mentre jugava padel, a València. Per a un jove que ve del tennis, quan comences a fer contra finestres –o contra parets, perquè vaig començar en una pista de formigó– i la pilota torna a l'altra banda, és allà on et dius que aquest esport és increïble. . »

Una nova aventura entre el nord i el sud

“Als 18 anys vaig marxar a viure a França. M'ho vaig prendre amb calma durant dos anys i mig, i vaig tornar a jugar el 2014. Estava jugant Padel Actitud cap a Lille intensament. EL padel desenvolupat a França i vaig poder construir la meva xarxa amb Francesc i German, dos amics espanyols, que venien terrenys padel i raquetes de neu. La seva feina era desenvolupar botigues professionals. Va ser en aquell moment, cap al 2014-2015, quan vaig començar a provar-ne. Vaig treballar a Decathlon i estava a prop d'Artengo per provar, escoltar, veure coses noves. »

“Llavors em vaig plantejar amb el club de Montpeller crear una gran botiga professional, que aleshores es deia “Les 5 raquetes”. Però quan em vaig posar en contacte amb totes les marques, em van aconsellar que fos un venedor per a elles. Aquí va ser on vaig conèixer els caps de les empreses (Royal Padel, Siux) que volien que m'ocupés del mercat francès per a ells. Finalment, vaig treballar per Padel Nuestro, líder mundial en venda de raquetes de neu padel, mentre venen terres al mateix temps. »

El coronavirus, un punt d'inflexió decisiu padel a França?

"Covid ha tingut dos efectes sobre el padel. Totes les dinàmiques que es van posar en marxa es van interrompre automàticament: la creació de clubs, però també certs tancaments, que es van congelar perquè l'Estat francès no volia que tanquessin massa negocis per això. Va haver-hi aquest efecte negatiu pel costat empresarial, després un increïble auge post-Covid. A Espanya, el padel alimentat de les crisis. La crisi econòmica del 2008 va fer que ens trobéssim amb molts edificis buits, i vam començar a muntar clubs amb tota força. »

“Aquesta crisi, doncs, va impulsar aquest esport al cim, i em vaig haver de reconvertir. Em vaig llançar al negoci amb Julien Pes, vaig unir forces amb ell per agafar el tren a la carretera. »

Manu Garcia Julien Pes Franck Binisti FIP Rise Canet 2021
Manu Garcia i Julien Pes entrevistats per Franck Binisti

francès Padel Shop, el naixement d'un pioner

“Un dia, en Julien va venir a veure'm per proposar-me que iniciés un lloc web. Ja tenia moltes bones idees però altres no el volien escoltar. Va treballar molt bé i es va convertir en un dels meus clients més importants. Estàvem a la mateixa ciutat, amb diferents accions. Calia anar una mica més enllà per fer el pas legal, però relacionalment, la feina ja estava feta. »

“Els nous jugadors volien entrar al mercat. Vaig tenir un somni que era crear un gran grup amb tots els jugadors (logística comuna, estoc comuna). Una mena d'enorme plataforma logística a França, amb totes les comandes franceses que surten d'allà. Després, cadascú podia configurar la seva pròpia política de preus, atenció al client, fitxa de producte, etc. Però l'objectiu era realment fer alguna cosa agrupada. »

La consagració d'un trio ferotge

“Régis Monnerie era complementari al que estàvem fent amb Julien. Es va incorporar al grup i el progrés va ser enorme Padel XP. Vam començar a fer créixer l'empresa, amb dos i tres llocs. La facturació va esclatar, va ser un gran èxit. Però com en qualsevol empresa, quan explotes massa ràpid, es complica: comences a invertir, comences a tenir més despeses, és difícil. »

francès Padel Botiga Pau
La botiga francesa Padel Botiga als barris de Pau

francès Padel Botiga i Padel XP, dues entitats específiques

“Són dos llocs diferents amb dues identitats diferents, que es comuniquen a la seva manera. Tots venem el mateix (Nox, Babolat, Head,…), no ens podem diferenciar pel producte. Vam decidir orientar-nos a diferents clients, amb diferents productes i estratègies de preus. Padel XP atraurà més als clients capaços de pagar més, mentre que francesos Padel La botiga està adreçada a un públic adscrit al punt de venda físic. L'objectiu és adreçar-se als clients d'una manera divergent per arribar al màxim de gent possible. »

“Els dos llocs evolucionen de la mateixa manera. Per a nosaltres, l'any cabdal va ser el 2022. Va ser l'any en què vam experimentar un immens progrés i canvis a la societat. Amb Julien vam començar a tenir diferents desitjos, i finalment va marxar. Régis va ocupar més lloc a la societat. »

Una botiga a Pau que és un èxit

“Hem provat tots els mètodes de venda al territori francès. Vam prendre la iniciativa de muntar la botiga de Pau amb Fred Richeme el 2021, i va ser un èxit colossal. Al cap de sis mesos, ja havíem de trobar un local nou! Estem convençuts que avui la botiga física té un gran futur a França. »

"El fitxer padel, és un esport nou. És un esport que la gent ha de provar. Han d'agafar la raqueta, per tenir-la a la mà, i aquesta proximitat és imprescindible. Si tingués l'oportunitat de crear una altra botiga, ho faria, però hi ha un problema: ningú és capaç de saber-ho tot sobre més de 400 models de raquetes! És molt difícil trobar gent a França que vulgui treballar i que sigui fiable. Això requereix molta formació en temps i inversió. »

Quina visió de futur?

“Actualment, les progressions són de dos dígits en percentatge. Estem avançant molt bé en relació al mercat, malgrat la multiplicació de jugadors. Estic segur pel futur! Per tenir èxit, heu de contractar a tota costa un gerent padel que és un expert en el seu camp. La nostra experiència és rara i continuarem treballant perquè el mercat creixerà. »

Va ser a través del seu pare que Auxence va descobrir padel, un vespre de juny de 2018. Avui segueix apassionadament el circuit internacional i es burla de la pala al seu club d'entrenament, Tolosa. Padel Club. També el podeu trobar a La Feuille de Match i LesViolets.com, dos mitjans especialitzats del Toulouse Football Club.