Durant el'APT Padel Tour Oeiras Open, hem pogut parlar amb la jove jugadora argentina Nerea Derbis. Des dels seus 19 anys, ens explica la seva història i la seva trajectòria al món padel.

Padel Magazine : Explica'ns una mica la teva història.

Nerea Derbis: Vaig començar quan tenia uns 12/13 anys i era una noia que sempre havia fet molt esport: feia tot el que podia fer. Vaig començar amb el tennis, després els meus pares van crear un club. Però no em vaig dir "bé, m'hi dedicaré padel i després vaig a jugar amb els professionals.

Ho vaig fer perquè m'agrada molt aquest esport, senzillament. I un dia, una noia em va trucar per preguntar-me si volia jugar amb ella per a la classificació per al mundial. Vaig dir que sí, sense saber en què m'estava ficant.

I a finals d'aquell any, el 2015, ens vam trobar segons i vam ser convocats per anar al Mundial amb la selecció. Vaig anar al Mundial de Mèxic i vaig pensar "bé, potser m'agrada aquest món".

Vaig conèixer molta més gent allà i quan vaig tornar de Mèxic vaig dir als meus pares que volia començar a entrenar amb un entrenador i així va començar tot.

Sacrificis inevitables

PM: Com vas decidir marxar per intentar viure de la teva passió, que és padel ?

NA: Al llarg dels anys, del 2015 al 2018, vaig jugar amb la selecció. A mesura que avançava, em vaig adonar que si volia intentar viure-ho padel, vaig haver d'anar a Espanya. A l'Argentina, per diferents circumstàncies, no es pot viure padel. Pots competir, però realment no et pots guanyar la vida.

Així que ens estàvem preparant amb els meus pares per al dia que anava a arribar a la majoria d'edat i marxar. Primer vaig anar a Màlaga. El meu últim any com a menor va ser el 2020, quan va començar el COVID. Així que vaig trobar a faltar el meu últim any de menors, vaig perdre el meu últim any d'escola... però bé, em va donar l'oportunitat de poder entrenar més. Així que vaig intentar venir el 2020, però com que la frontera estava tancada, no vaig poder. Els meus pares estaven contents perquè realment no volien que marxés! Així que li vaig dir: "bé, no passa res, seguim entrenant i quan pugui anar-hi me'n vaig".

No va ser fins al 2021, al març, que vaig aconseguir un acord per poder fer els milions de papers que s'havien de fer per poder marxar. Aleshores ja estava amb Cartri, una marca que em deia “et trobarem una plaça a l'Acadèmia de Màlaga”.

Vaig marxar, vaig anar a Màlaga i hi vaig estudiar un mes. I de sobte em vaig dir “bé, aquí no estic bé, vull anar a Madrid”. I em vaig traslladar a Madrid perquè hi tenia família i més amics. I aquí va començar tot.

PM: Vas començar a jugar World Padel Tour, després l'APT Padel Gira...

NA: Era una cosa que sempre havia vist a la televisió. Va ser un somni per a mi! I quan vaig participar en el meu primer World Padel Tour, va ser una revolució perquè és una cosa que molta gent somia però que molt poca aconsegueix. Venint d'un poble tan petit, va tenir moltes repercussions.

PM: De quin poble ets?

NA: Vinc d'un poble petit de l'interior, situat a 500 quilòmetres de la capital i som 5 comptant les vaques (riu), és molt petit. Es diu Casbas. No sé si algú ho sap, és entre Bahía Blanca i Trenque Lauquen.

Un dolent per un bo

PM: Explica'm com et vas sentir quan vas haver d'anunciar la teva marxa a la teva família.

NA: No és tan difícil marxar. Durant la preparació em vaig sentir molt bé, igual que quan vaig arribar aquí. Em sentia preparat i volia venir aquí. Ara, la nit abans, quan vaig saber que marxava l'endemà, em va estressar. Però realment volia això i volia deixar la meva família per anar a fer-ho. La vida està plena de dubtes, però t'has de dir “jo vull sortir a provar perquè crec que seria pitjor si no ho fes”.

És dur perquè estem lluny i la meva família no pot venir a visitar-me, i jo tampoc els puc anar a veure, però estic content amb la vida que tinc aquí.

PM: Què li diries a una noia que vol ser com tu?

ND : Li diria que si realment ho vol amb tot el cor, ho hauria d'intentar. Crec que el més important és el suport de la família. Si tens gent darrere teu que sempre t'ha donat suport i que et segueix donant suport en els bons i en els dolents, has de provar-ho. Has de lluitar si has de venir aquí.

M'havia d'adaptar, anava a entrenar tot el matí per treballar a la tarda. És difícil perquè són molts sacrificis i molt cansament. Però en última instància, crec que el cansament mental addicional degut a la distància, si sabem treure'n l'energia positiva, ho podem expressar sobre el terreny de joc.

El seu perfil com a jugadora

PM: Com definiries el teu joc? Quin tipus de jugador ets?

NA: Abans jugava per la dreta i fa molt poc vaig començar a jugar més per l'esquerra i realment em sento còmode en aquest costat. Una de les raons per les quals vaig canviar al costat esquerre va ser que començava a sentir-me molt en forma físicament. I crec que em caracteritza per tenir molta paciència, no deixar mai ni una pilota perduda.

Pel que fa a la resta de jugadors, una petita anècdota: tenia els cabells una mica més curts i em van dir que per darrere em semblava a González. Quan jugava per la dreta, m'agradava molt Delfi Brea. I ara que visc les meves primeres aventures a l'esquerra, m'agradava molt Ari Sánchez.

PM: Quin és el teu somni?

NA: El meu somni és poder donar sempre el millor de mi en cada partit, i ser sempre competitiu. Un dels meus somnis d'aquest any quan vaig començar a escriure era poder tenir un equip amb qui treballar.

Vaig tenir èxit perquè tinc un fisioterapeuta, un preparador físic, a padel i un seguici que em dona suport a Madrid. Ja era un somni fet realitat. I fer-ho bé, cuidar-me amb els àpats i donar-me tant als entrenaments, etc., això em dona confiança.

Si els resultats no arriben ara mateix, arribaran en algun moment, però sé molt bé que al final de cada setmana estic convençut que ho he fet tot bé i he lluitat per cada pilota.

Mira l'entrevista completa a continuació:

Blanca Cretinon

Inicialment atret pel tennis, vull interessar-me padel per descobrir els diferents costats amagats d'aquest esport. Per això vaig decidir unir-me a l'equip de Padel Magazine. Ens veiem aviat al terreny!